Eva Hasalová | Paramenty: liturgické textílie: katalóg výstavy | Bratislava 2015

Vyznáte se v liturgických textiliích, jejich názvech a využití? Ne tak úplně? Pak právě pro vás je zde katalog Paramenty: liturgické textílie.

Katalog ke stejnojmenné výstavě Slovenského národního muzea v Bratislavě vznikl roku 2015. Podnětem k jejímu uspořádání byla velká akvizice daru liturgických oděvů od Evy Truzulyakové.

V úvodu se dozvídáme o (ne)zájmu o liturgické textilie a také obecné informace o liturgických oděvech v římské a byzantské tradici. Dále je pak katalog rozdělen na několik hlavních kapitol, ve kterých se věnuje textiliím v různých křesťanských vyznáních: typologie římskokatolických bohoslužebných oděvů a textilií (jsou zde zmíněny např. i významy liturgických barev), typologie byzantských bohoslužebných oděvů a textilií, typologie evangelických bohoslužebných oděvů a textilií.

Každá kapitola je dále doplněna katalogem děl, který je zaměřen vždy na nějakou konkrétní tematiku (např. slavení Večeře Páně, pohřeb, Servus Christi, …). Celý katalog je doprovázen bohatým obrazovým materiálem, jak fotografiemi sbírkových předmětů (včetně detailů textilií, ze kterých jsme schopni rozpoznat strukturu tkaniny), tak i schematickými nákresy s popisy. Ovšem nenalézají se zde jen textilie, ale například i šperky (prsteny, berly, náprsní kříže, …).

Značnou předností katalogu je, že nejen mapuje sbírku SNM, ale i detailně popisuje liturgické oděvy, velice dobře vysvětluje jejich funkci a přiřazuje je k jednotlivým událostem.

 

 

Zdroj fotografie: forumhistoriae.sk