Kunsthistorik na cestách

výlet na hřbitov a trochu níž

Po úspěšně složených státnicích jsem se vydala na výlet, abych trochu ulevila svému černému svědomí. Přeci jen jsem zámek Bučovice nepoznala na úplně první dobrou, protože jsem ho znala z obrázků jen z venku, a ejhle, on byl u státnic zrovna vyfocený z nádvoří. Na prohlídku jsme se sešli jen tři, dokonce žádné plačící děti, takže to šlo velice rychle. Samozřejmě jsem si vyfotila zaječí pokoj, protože kdo ho nemá na fotce, jako by tam nebyl. Poté, co jsem navštívila novou expozici (ale o té si můžete počíst jinde), jsem se vydala do Střílek na parádní barokní hřbitov.

Nadšeně jsem vyskočila z autobusu, který mě zanechal na dosti skromném náměstí a vydala se do kopce. Začínalo se zatahovat, tudíž se mi hřbitov ukázal ve správně ponuré atmosféře. Při vstupu přišlo trochu zklamání, jelikož kaple, schody k ní a značná část soch byly v rekonstrukci. No ale co, nenechala jsem se odradit rudou páskou a namířila si to rovnou k dělníkům. Na tyhle věci mám vážně štěstí, většinou se mi povede lidi nadchnout pro můj problém, cíl nebo přání a jsou velice ochotní mi pomoci. Díky tomu jsem navštívila kapli, prohlídla jsem si sochy z očí do očí, ale to nejzajímavější teprve přišlo.

Z dělníků se vyklubali odborníci na restaurování pískovce a jeden z nich mi nabídl, že mě vezme do prostorů kaple pod hřbitovem, pokud mě neuvidí paní, co hřbitov hlídá. Rozsvítila jsem baterku a nenápadně jsme se vkradli malými dvířky dolů. Sešli jsme po točitých schodech a pán mi nadšeně vysvětloval, kde co opravili, odvlhčili a vykopali. Prohlídku jsme zakončili v malém prostoru, kde byly uložené barokní rakve, které byly ve velice dobrém stavu. Poté, co jsem si vše důkladně prohlédla, jsme zase vystoupali nahoru a nenápadně se vykradli ven. Naštěstí paní byla zabraná do vášnivé debaty se sousedkou a ani si nás nevšimla.

No a co jsem odpověděla na otázku, jak se mi prohlídka líbila? No s cizím chlapem jsem pod hřbitovem skoro po tmě ještě nebyla, ale stálo to za to!

 

Foto: Tereza Říhová  | NPU