Výstava | Najcenniejsze. Kolekcja Książąt Czartoryskich

Arsenal | Krakov | 7. dubna 2017  – 8. dubna 2018

V Krakově je možno zhlédnout výstavu uměleckých děl ze sbírek rodu Czartoryských. Muzeum Książąt Czartoryskich w Krakowie je jedním z nejstarších muzeí v Polsku a bylo otevřeno veřejnosti již roku 1878. Počátky sbírky jsou svázány se jménem kněžny Isabely Czartoryské a odkazují k přelomu 18. a 19. století. Muzeum bylo až do roku 2016 v majetku rodu a spravováno Nadací knížat Czartoryských, která dne 29. prosince 2016 prodala rozsáhlou sbírku uměleckých předmětů spolu s budovami za 100 milionů eur polskému státu. Prodej zahrnoval i nejcennější obraz nacházející se v Polsku, a to Dámu s hranostajem od Leonarda da Vinciho. Sbírka shromažďuje díla evropského umění od 13. do 19. století, islámské a starověké umění, staré tisky, rukopisy a zbraně.

V muzejních prostorech v Krakově už od roku 2010 probíhá rozsáhlá rekonstrukce. Letos byly některé sály zpřístupněny veřejnosti u příležitosti otevření výstavy Najcenniejsze. Kolekcja Książąt Czartoryskich, která probíhá od 7. dubna 2017 do 8. dubna 2018 v budově muzea na ulici Pijarska 8 v Krakově.

Expozice je složena z velkého množství uměleckých předmětů zahrnujících starověké umění,  evropské malířství 15. – 19. století, umělecké řemeslo, kresbu i grafiku, také zajímavá je časová osa výstavy zahrnující období od starověkého Egypta po 19. století. Na výstavě je možno spatřit egyptské i etruské sarkofágy, umění starého Říma, předměty ze slonoviny a stříbra, ale také obrazy italské renesance jako Venuši od Michele Tosinieho, dílo Rafaela, Rembrantovu krajinu s milosrdným samaritánem z roku 1638 a v neposlední řadě i portrét rodiny Jagellonců z dílny Lucase Cranacha ml. Na výstavě jsou prezentovány rytiny, kresby, starotisky a také iluminované rukopisy ze sbírky Knihovny knížat Czartoryských.

Expozice kombinuje umělecké předměty různé funkce, z různých období i technik od renesančních terčů spojených s Janem III. Sobieskim přes odlitek dlaně Frederika Chopina. Dáma s hranostajem je vystavena samostatně v hlavní budově Národního muzea v Krakově. Jedná se o jedinečnou příležitost shlédnout to nejcennější ze sbírky významného polského rodu, která byla budována po staletí.

Zdroje: Muzeum Książąt Czartoryskich; Spotkania z Zabytkami