Online výstava | Chippendale Revealed

Britský National Trust prezentuje poutavým způsobem sbírku nábytku

V letošním roce si Anglie připomněla 300 let od narození významného anglického výrobce nábytku Thomase Chippendaleho výstavou Thomas Chippendale, 1718–1779: A Celebration of Craftsmanship and Design. Jeho jméno je spojováno především s kvalitním a designovým nábytkem. Během přípravy výstavy, jež proběhla v muzeu v Leedsu, bylo pořízeno velké množství fotografického materiálu.

Tým konzervátorů National Trustu se rozhodl umělecká díla zpřístupnit široké veřejnosti a na svých stránkách publikoval fotografie největších pokladů Chippendalovy tvorby. Fotografie jsou pořízeny ve studiu a odhalují zajímavé konstrukční detaily, značky a přípisy, ale i detaily kování sekretářů, jejich zámků a klíčů, jichž si obyčejný návštěvník nemůže během prohlídky všimnout. Online výstava zahrnuje i  grafické nákresy a  výsledné realizace.

Jedná se především o fotografie děl z Nostell Priory v Yorskshiru, kde se nachází největší sbírka Chippendalových děl. Na internetových stránkách si můžete prohlédnout fotografie vystavených objektů a zároveň se dozvědět o  všech exponátech bližší informace.

Zdroj: http://www.nationaltrustcollections.org.uk/article/chippendale-revealed