Aukční rekord | Leonardo da Vinci: Drahý originál nebo předražená kopie?

Aukční síň Christie’s hlásí nový rekord. Dne 15. listopadu 2017 se podařilo přepsat historické anály celosvětového trhu s uměním.

Ve středu 15. listopadu se do dražby v aukční síni Christie’s dostal obraz, který byl považován za dlouho ztracené dílo Salvator Mundi od Leonarda da Vinciho. Práce se do povědomí veřejnosti dostala až na počátku 21. století, kdy se v souvislosti s tímto dílem začalo hovořit o možném Leonardově autorství. Do té doby byl obraz kvůli druhotným zásahům považován za nezdařilou kopii. Ještě v roce 1958 jste si proto mohli obraz koupit jako dílo Giovanniho Boltraffia, jednoho z Leonardových žáků, za 60 dolarů.

V roce 2007 byl obraz podroben četným restaurátorským zásahům, které podpořily názor o výhradním podílu rukopisu Leonarda. Mnoho znalců, včetně Martina Kempa, emeritního profesora na Oxford University, tak začalo o díle hovořit jako o první  da Vinciho nalezené práci od roku 1909, kdy byl veřejnosti představen obraz Madonna Benois. Věrohodnost díla však nebyla přijata celou odbornou veřejností. Proti Leonardovu autorství se například ohradil Jacques Franck, přední znalec da Vicniho díla, který o obraze hovoří jako o práci dílny s možným malým podílem samotného Leonarda. V souvislosti s vystavením díla v roce 2011 se ještě zintenzivněla debata o autenticitě obrazu. Paradoxně to však byly spekulace kolem původu díla, které zviditelnily obraz a přitáhly pozornost potenciálních kupců.  Není tak divu, že řada sběratelů dlouho vyhlížela listopadovou aukci v Christie’s. Tam byl obraz umístěn s očekáváním prodeje za částku kolem 100 milionů dolarů. Celková částka se všemi aukčními přirážkami se však nakonec vyšplhala na neuvěřitelných 450 milionů dolarů, tedy v přepočtu na cca 9,5 mld. Kč. Obraz se tak stal historicky nejdražším uměleckým dílem.

S úspěchem obrazu se však začínají stále výrazněji ozývat  hlasy, které upozorňují na skutečnost, že výsledná cena díla je pouze produktem manipulativního marketingu. Při analýze aktivit aukčního domu zjistíme, že Christie’s v souvislosti s obrazem používalo hesla jako „Poslední Leonardo“, případně natočilo video spot s Leonardem DiCapriem. Todd Levin, umělecký poradce a kurátor, se tak nezdráhal označit kampaň Christie’s za ohromný triumf brandingu a touhy nad znalectvím a realitou. Je tedy zřejmé, že výsledná částka, za kterou byl obraz vydražen, výrazně přesahuje skutečnou cenu díla a nabízí se otázka, jaký osud čeká Spasitele, pokud se prokáže, že se skutečně nejedná o originální dílo Leonarda. Třeba se snad i naplní slova Josepha Curla, který radí počkat několik set let a poté koupit dílo ve výprodeji za šedesát dolarů.