Kam na výstavu koncem semestru

Tipy na Evropské výstavy | Rakousko, Německo, Holandsko

Painter as a Model

Kunsthistorisches muzeum Vídeň, 23. března 2018 – 22. července 2018

Tato malá výstava předvede vybranou práci ze sbírek Kunsthistorisches muzea, portrét muže od Anthonyho van Dycka (1599–1641). Divák se seznámí s nedávným výzkumem a nově získanými poznatky o tomto uměleckém díle a zejména totožností portrétovaného, jehož identita byla dlouhou dobu neznámá. Jedná se o haarlemského malíře Pietera Soutmana (1593–1657), s nímž se Van Dyck setkal v Rubensově ateliéru.

In A New Light: Works in the Central Hall

Gemäldegalerie Berlín, 17. května 2017 – do konce roku 2018

Díla starých mistrů, jež se až do této doby zůstávala v depozitářích a nebyla jim věnována větší pozornost, jsou nyní vystavena a možnost je shlédnout se naskýtá do konce tohoto roku. V novém světle se představí práce ve stylu Hieronyma Bosche, Lucase Cranacha staršího, Diega Velázqueze, Élisabeth Vigée-Lebrun či sira Joshuy Reynoldse. Obrazy od raného německého a raného holandského období přes renesanční a barokní dekádu v Itálii, Francii a Španělsku až do osvícenství a sentiment v evropské malbě  18. století si jistě nenechte ujít.

Sea Views: Netherlandish Drawings from the Barthold Suermondt Cellection

Gemäldegalerie Berlín, 14. března 2018 – 16. června 2018

Soukromá sbírka obrazů a kreseb starých mistrů podnikatele a bankéře Bartholda Suermondta (1818–1887) je nyní uvedena v berlínské Gemäldegalerie . Jedná se zejména o díla nizozemských mistrů ze 17. století, k vidění jsou především pohledy na krajinu a námořní motivy. Nizozemí na počátku 17. století ovládalo téměř celou námořní dopravu na evropském kontinentu. Voda zde představovala významný ekonomický faktor pro obchod a obchodní rozvoj.  Řeky, kanály, hráze a mosty dodnes dominují tamější krajině. Výstava předloží práce malířů Pietera de Witha, Philipse Koninckse, Jana van Goyena, Adriaena Verbooma či Gerarda Terba Borche a dalších.

Michelangelo – Giambologna und die Medici-Kapelle

Zwinger Drážďany, 23. června 2018 – 7. října 2018

Čtyři alabastrové plastiky od neznámého sochaře podle  soch Michelangela a jeho děl z kaple Medici ve Flornecii, byly získány Drážďanami roku 1570 jako dary od Cosima de ‚Medici. Výstava se snaží zaměřit na otázku, zda tyto sochy nemohly být dílem mladé vycházející hvězdy Giambologni.

Meeting Barthold Suermondt: Suermondt-Ludwig Museum in Aachen honors its founder Barthold Suermondt (1818–1887)

Muzeum v Cáchách, 8. března – 17. června 2018

Na expozici v Cáchách se opět setkáváme s osobou uměleckého sběratele Bartholda Suermondta. Výstava je určena k 200. výročí tohoto utrechtského rodáka, jež kupoval mistrovská díla na aukcích i od jiných sběratelů a shromáždil působivou sbírku zejména holandských obrazů a kreseb z nizozemského zlatého věku. Jeho poradcem byl například i Théophile Thoré první znalec holandského a vlámského umění. Sbírka od Jana van Eycka po Watteaua a Rembrandta, Rubense, Vermeera, Ruisdaela, Velazqueze, Van Dycka, Van Goyena a zvláště Franse Halse je k dispozici do půlky června tohoto roku.

Cool Light and the Open Sea: Dutch and Flemish Master Drawings and Their Conservation

Kunsthalle Brémy, 7. března – 1. července 2018

 

 

 

 

Jaro v Brémách je v duchu nizozemského umění, což stvrzuje výstava Cool light and the Open Sea  (holandské a vlámské kresby z 16. až 18. století). Po několikaletém restaurátorském projektu bude ukázáno více než 900 děl, zobrazujících krajiny, větrné mlýny či mořské scenérie. Kromě toho bude předveden i restaurátorský proces s problémy týkajícími se použitých materiálů. Jacob Jordaens, Anthony van Dyck, Willem van de Velde a Jan van Goyen až po Jacoba van Ruisdaela a umělců z kruhu Rembrandta, ti všichni zde odráží působivou rozmanitost nizozemské kresby.

The Rembrandt Experiment

Museum Kunstpalast Düsseldorf, 9. března – 24. června 2018

Grafické práce Rebmrandta van Rijna (1606–1669), obzvláště lepty z historického fondu Akademie umění v Düsseldorfu představují hlavní jádro této expozice. Studenti této proslulé Düsseldorfské akademie, jež se zaměřili na výzkum, zkoumají portréty, krajinky a náboženské motivy v Rembrandtaově díle. Práce vyplývající z tohoto mimořádného experimentu buly vybrány porotou a následně představeny na výstavě.

High Society: Four centuries of glamour by the great masters of the history of art, including Cranach, Veronese, Vélazquez, Reynolds, Gainsborough, Sargent, Munch and Manet Rijksmuseum Amsterdam, 8. března 2018 – 3. června 2018

Pokud zavítáte do Rijksmusea v Amsterdamu, můžete se těšit na více než 35 obrazů z mezinárodních muzeí a soukromých sbírek z celého světa. Shromážděny jsou portréty aristokratů a monarchů snad od těch nejznámějších malířů světa od počátku 16. století až do 19. století. Těšit se můžete též na tisky a kresby dokreslující pozadí aristokratické kultury, zobrazující pitky, večírky, hazardní hry, návštěvy nevěstinců ze sbírek Rijksmusea.

Zdroje: KHM | Belvedere | SMB | SDK | Kunsthalle-Bremen | CODART | Rijksmuseum