Je libo procházka barokním Římem?

Barokní grafika ve věku digitalizace

Fascinují vás nedostižné Berniniho paláce a chrámy či Borrominiho dynamické fasády? Představujete si Řím, jímž se procházel Nicola Salvi či František Antonín Grimm? Toužíte po stroji času, abyste se mohli procházet s nimi a vychutnali si Řím v jeho barokní velkoleposti? Usaďte se pohodlně u svého počítače či tabletu a cestujte časem do poloviny 18. století, místo určení: ŘÍM.

Giuseppe Vasi’s Grand Tour představuje geo-databázi, jež čerpá z díla mistrů římské topografie 18. století – Giambattisty Nolliho (1701–1756) a jeho precizní mapy Říma (La Pianta Grande di Roma, 1748) a zejména pak Giuseppe Vasiho (1710–1781). Vasimu se podařilo podrobně zdokumentovat nejen stavby Říma v polovině 18. století, ale rovněž jeho fontány, mosty, brány, zahrady, atd. Východiskem geo-databáze je tedy na prvním místě Vasiho Delle Magnificenze di Roma antica e moderna (1747–1761).

Databáze je velmi přehledně uspořádána, můžete se proklikávat jednotlivými ulicemi, soustředit se pouze na určitý typ architektury či urbanistický prvek anebo zhlédnout souborně stopy, jež ve městě zanechal konkrétní architekt. A co víc, jedním kliknutím („show photo“) můžete porovnat minulost se současností!

Užijte si procházku barokním Římem zcela ve své režii, po vlastní ose a hlavně bez davu selfie chtivých turistů 😉

Vytoužený odkaz zde : http://vasi.uoregon.edu