Blog | Jan van Eyck dostupný v té nejlepší kvalitě

Díky belgickému projektu  VERONA (Van Eyck Research in OpeN Access), usilujícímu o přiblížení díla Jana van Eycka širší veřejnosti, je nyní možné obdivovat téměř veškeré dílo tohoto vlámského mistra online ve vysokém rozlišení. Projekt zaštítěný Royal Institute for Cultural Heritage (Zkráceně KIK-IRPA) přispívá na internetové stránky od ledna roku 2018 a jeho výjimečnost spočívá ve fotodokumentaci valné většiny existujících děl Jana van Eycka za použití nejmodernější makrofotografie. Výzkumný tým nacestoval za obrazy skoro 12 tisíc kilometrů a spolupracoval s každým institutem, které má dílo van Eycka ve své sbírce. Po dobu, po kterou je projekt spuštěný, zvládli odborníci nashromáždit přes 16 tisíc fotografií a nasbíraný materiál už představuje téměř 1 500 GB dat.

Jan van Eyck, Madona kanovníka van der Paele, 1434, detail, Groeninge Museum, Brugy, Belgie.

Od ledna 2020 jsou nově přístupné také listy z Národní univerzitní knihovny v Turíně, které můžeme poprvé vidět barevně, a miniatury z Turínských hodinek. Díla byla nafocena jak za normálního světla, tak i v nasvícení bočním, v UV fluorescentním a v infračerveném. Kromě fotografie byla použita i infračervená reflektografie, rentgen a také makro-XRF sken, který dokáže vystopovat pigmenty. Díla jsou tak dostupná ve velmi vysokém rozlišení a webové stránky navíc umožňují divákovi přibližování pohledu, a nabízí mu tak velmi detailní pohled na samotné dílo.

Turínské hodinky, detail.

Na stránkách si můžete prohlédnout  i nově restaurovaný Ghentský oltář, na kterém restaurátorský tým pracoval od roku 2012, a to jak zavřený, tak otevřený. Veškerá další fotodokumentace je volně přístupná na webových stránkách http://closertovaneyck.kikirpa.be/ společně s místem, kde se umělecké dílo právě nachází.

Zdroje:

http://artdaily.com/news/120096/The-complete-painted-works-and-unique-miniatures-of-Jan-Van-Eyck-now-online-?fbclid=IwAR3dSE8vLNW0cuVMdpjuK64wp6Nc3USnM5PJ34TD8Z5iQCiYOLhseRJ-PXg#.XiX7ichKg2x