Tip | Sir John Soane’s Museum

Sir John Soane’s Museum je zprvu nenápadné muzeum architektury v Londýně. Nachází se v původní rezidenci britského architekta Sira Johna Soana (1753–1857). I přes svůj skromný vzhled však skrývá mnohá tajemství.

Při vstupu do muzea budete požádáni o vypnutí svých telefonů a vydáte se odříznuti od moderních technologií na cestu do neznáma. Když procházíte malými pokojíky, začnete si připadat jako Alenka, která propadla králičí norou a objevila se v říši divů. Náhle jste obklopeni sbírkami maleb, skulptur, architektonických fragmentů a modelů, knih, kreseb a nábytku. Jedná se o sbírky sira Johna Soana, předního britského architekta regentského období. Obsahují tisíce děl od archeologických nálezů z dob starověkého Egypta po modely soudobých staveb. Součástí je i přes 30 000 architektonických kreseb a plánů. Můžeme zde najít díla Canaletta, Hogartha nebo přes 3 000 let starý sarkofág faraona Setiho I.

Toto místo bylo od počátku zamýšleno jako muzeum. Roku 1833 si Soane sjednal soukromou úmluvu s Parlamentem a stanovil, že jeho dům bude otevřen široké veřejnosti za podmínky, že veškeré vybavení a sbírky budou ponechány v původním stavu.  Muzeum přání svého autora do dnešní doby dodržuje a celá stavba i její sbírky jsou zakonzervovány přesně tak, jak vypadaly v momentě Soanovy smrti v roce 1837.

Portrét Sira Johna Soana, Sir Thomas Lawrence, 1828–1829

Uspořádání muzea může na první pohled působit jako jeden velký chaos. Opak je však pravdou. Soane svou sbírku neustále pečlivě přepracovával. S každým nově nabytým předmětem se snažil vytvořit nový harmonický obraz, který nechá všem uměleckým dílům plně vyniknout.

Sarkofág faraona Setiho I. v centru muzea, ilustrace z Illustrated London News, 1864

Sir John Soane působil jako profesor architektury na Královské Akademii a po celý svůj život byl nadšeným sběratelem umění. Do svého domu si často zval své studenty azkoušel jejich znalosti nebo je nechával vytvářet nákresy svého sídla. Kromě staveb, jakými byly Bank of England nebo Dulwich Picture Gallery, vytvořil sir John Soane i návrhy domů č. 12, 13 a 14 na Lincoln’s Inn Fields, ve kterých se muzeum nachází.

Možná více než říši divů připomíná Soane’s muzeum svět Za zrcadlem. Ostatně se zrcadly John Soane ve svých interiérech velmi důmyslně pracuje. Malé místnůstky tak působí vzdušnějším, rozlehlejším dojmem a hrají si s vaší myslí. Soane byl během svých studií na Akademii oceněn zlatou medailí za architekturu a získal cestovní stipendium. Díky němu se mohl v roce 1778 vydat na Grand Tour po Evropě. Navštívil ruiny starověkého Říma a Pompeje – to inspirovalo jeho celoživotní zájem o klasické umění a architekturu. Ve své londýnské rezidenci využívá žlutých skel, aby napodobil zářivé italské slunce. Celý dům působí jako jedna velká hříčka. Spíše než muzeum tak navštěvujeme starověký labyrint, kde nás za každým rohem čeká nové překvapení či nástraha.

Průřez stavbou Sir John Soane’s Museum, 1835

Až se dostanete do Londýna, rozhodně nezapomeňte tento skrytý skvost navštívit. Do té doby si však můžete alespoň prohlédnout 3D vizualizaci vybraných místností, prozkoumat online katalog sbírek nebo si poslechnout přednášku britského historika sira Johna Summersona z roku 1979, která mimo jiné umožňuje prohlédnout si muzeum ve stavu před rekonstrukcí z let 2011–2016.

Zdroj