Closer to Van Eyck | Van Eyckovi ještě blíže

Projekt Closer to Van Eyck nabízí ještě kvalitnější snímky z právě dokončené druhé fáze restaurování Gentského oltáře.

Projekt Closer to van Eyck zpřístupňuje díla vlámského mistra Jana van Eycka online a ve vysokém rozlišení už od roku 2012, kdy započalo restaurování jeho zřejmě nejznámějšího díla – Gentského oltáře situovaného v katedrále svatého Bavona v Gentu. Díky právě dokončené druhé fázi restaurování tohoto fascinujícího polyptychu přibyly na webové stránce projektu nové a ještě detailnější snímky, ale také různá videa a edukační materiály.

Snímky přitom nabízejí nejen detailní pohledy na zrestaurované části – divák má také možnost porovnat stav před, během a po restaurování. Díky ultravysokému rozlišení (100 bilionů pixelů) lze na snímcích detailně pozorovat vyobrazenou texturu různých materiálů, identifikovat více než 75 druhů rostlin, obdivovat vzácné kameny rozhozené po zemi nebo třeba detailně znázorněné budovy, které byly po staletí ukryté pod četnými přemalbami.

Díky infračervené reflektografii (IRR) má divák možnost proniknout pod povrch malby, do počátku kreativního procesu mistra, a to v podobě podkreseb nebo tmavé podmalby. Detailní restaurátorská zpráva je volně ke stažení na stránkách projektu, a to v rubrice „Extra“.

Zdroj: closertovaneyck.kikirpa.be