Aukce | Staří mistři a portrétní miniatury v Sotheby’s

Jako každý rok i letos londýnská aukční síň Sotheby’s uspořádala velkou aukci děl starých mistrů, která se tradičně odehrává na přelomu jara a léta. Jedná se o jednu z největších pravidelně se konajících aukcí a v tomto příspěvku se podíváme nejen na loňský výsledek, ale také na to, co uměleckému trhu nabídla tato prestižní instituce letos.

Minulý rok se tato akce konala v týdnu od 4. do 11. června a mezi 152 nabízenými položkami se nacházely jak obrazy, tak kresby. V nabídce jsme tak mohli najít díla ze 16. století, kupříkladu slavnou malířku Lavinii Fontanu. Hojně zastoupeno bylo také století 18., a to převážně obrazy italskými, britskými nebo francouzskými. Mezi největší díla této aukce patřily bezesporu Foukající chlapec s dívkou od Caspara Netschera, Portrét ležící Danae autora Jacoba van Loo nebo dílo Francesca Albaniho, Venušina toaleta. Výsledky této aukce by se daly považovat za mimořádné, jelikož hned několik děl převýšilo očekávanou prodejní částku, například Netscherův obraz hned pětkrát.

View full screen - View 1 of Lot 10. CASPAR NETSCHER | A YOUNG BOY AND GIRL BLOWING BUBBLES.

Caspar Netscher, Foukající chlapec s dívkou, druhá polovina 17. století

Foukající chlapec s dívkou je přibližně půl metrová olejomalba na dřevěné desce, datovaná do šedesátých let sedmnáctého století. Obraz má velmi podrobně zmapovanou provenienci a stejně dobře je popsán i jeho stav a restaurátorský posudek. Odborníci ze Sotheby’s očekávali, že se bude Netscherovo jméno prodávat dobře, jelikož se jedná o výborného portrétistu s ojedinělým citem pro vyobrazení látek a materiálů. Odhadli tak jeho prodejní cenu na rozmezí od 40 do 60 tisíc amerických dolarů. Konečná částka, za kterou bylo dílo vydraženo, se nakonec vyšplhala až na 250 tisíc amerických dolarů.

View full screen - View 2 of Lot 17. LAVINIA FONTANA | PORTRAIT OF A LADY, THREE-QUARTER LENGTH, DRESSED IN A WHITE AND GOLD EMBROIDERED GOWN, HOLDING A GLOVE IN ONE HAND AND A ROSE AND A PINK IN THE OTHER.

Lavinia Fontana, Portrét dámy, 1605–1615.

Zmiňovaná malba Lavinie Fontany, z jejíž tvorby se na této aukci objevil tříčtvrteční Portrét dámy datovaný do let 1605–1615, také předčila navrhovanou částku hned několikrát. I přes to, jak velkým jménem tato malířka je, se odhadovaná částka pohybovala mezi 40 a 60 tisíci amerických dolarů. Nový majitel však za tento obraz zaplatil 187 tisíc dolarů. Za dvojnásobek odhadované ceny se vydražilo také Květinové zátiší z ruky Dircka De Bray, jehož cena byla odhadnuta na 30 až 40 tisíc amerických dolarů. Nakonec se tato malba košíku plného květin prodala za něco málo přes 80 tisíc. Velmi podobně na tom byl Portrét sedícího muže od Tommase D’Antonia Manzuoliho, také známého jako Maso da San Friano. Konečná částka se vyšplhala na 56 tisíc amerických dolarů, přičemž odhady se pohybovaly v rozmezí 25 až 35 tisíc.

V uplynulém roce se v aukční síni Sotheby’s odehrála aukce s názvem Rembrandt to Richter. Aukce nabízela mimo dílo Gerharda Richtera a modernistů také jeden ze tří Rembrandtových autoportrétů ze soukromého vlastnictví. Sotheby‘s tento obraz již v minulosti vlastnila a v roce 1960 jej za 650 liber prodala jako dílo, které není Rembrandtovou autentickou malbou. Zakoupil jej jistý pan Leegenhoek z Paříže, který jej věnoval své choti. Obraz se u manželského páru zdržel dlouhých 26 let, v jejichž závěru se manželé rozhodli podrobit ho podrobnějšímu průzkumu. Dendrochronologická analýza ukázala, že dřevěná deska pochází ze stejného stromu jako jiná Rembrandtova autentická díla a cena obrazu rázem vystřelila do astronomických částek. V březnu roku 1996 byl obraz prodán do jiné soukromé sbírky a postupně se dostal zpět do aukční síně Sotheby‘s, která nyní odhadla cenu díla na 12 až 16 milionů liber. Nakonec byl obraz vydražen za 14,5 milionu liber zanechávajíc za sebou další příběh objeveného pokladu.

View full screen - View 1 of Lot 12. REMBRANDT HARMENSZ. VAN RIJN | SELF-PORTRAIT OF THE ARTIST, HALF-LENGTH, WEARING A RUFF AND A BLACK HAT.

Rembrandt Harmensz. van Rijn, Autoportrét, 1632.

Zmiňovaný Richterův obraz Mraky dosáhl ceny 10, 5 milionu liber a vůbec nejdražším dílem této aukce byla malba Joana Miró s názvem Femme au Chapeau Rouge, která se prodala za něco málo přes 22 milionů liber. Příjemným překvapením byla socha Alberta Giacomettiho, která se prodala za dvojnásobek odhadu. Jeho Femme Debout se podařilo přesáhnout hranici 10 milionů liber. Na této aukci se prodávala také například Bitva u řeky Banks od Itala Paola Uccella, jejíž cena byla odhadována na cca 700 tisíc liber, nakonec se ale cena zastavila až na zhruba 2,5 milionech liber. Mezi nabízenými díly byl také Portrét mladé ženy od Petra Paula Rubense (3 mil. liber) nebo vesnické scény od Pietra Brueghela mladšího (550 tisíc liber).

Aukční úspěchy a překvapení však nezůstávají pouze v roce minulém, ale plynule pokračují i do roku současného. 28. ledna proběhla aukce s názvem Master Paintings & Sculpture Part I. v New Yorku, na které se objevila převážně díla nizozemská a italská. Mezi položkami se tak objevily obrazy Davida Tenierse mladšího, Rachel Ruysch, Huga van der Goes, Sira Anthonise van Dyck nebo Lucca della Robbia. Největší senzací však byl Portrét mladíka od Sandra Botticelliho. Odhadovanou cenu díla Sotheby’s neprozradila, obraz se však prodal za více než 92 milionů amerických dolarů.

View full screen - View 4 of Lot 15. Portrait of a young man holding a roundel.

Sandro Botticelli, Portrét mladíka, druhá polovina 15. století.

Nemalé úspěchy přinesla také nedávná aukce s titulem Old Master Paintings and Portrait Miniatures, která probíhala 23–28. dubna tohoto roku. Aukční síň zde nabízela například malbu z dílny Petra Paula Rubense, žánrovou scénu od Franse Snyderse nebo květinová zátiší Johanna Amanduse Wincka. Mezi nizozemskými díly se ale objevila také díla italská, a to jak oltářní kusy ze 14. století, tak i jiné sakrální kompozice ze století 17. Položkami s nejvyšší odhadovanou prodejní cenou byla Diana a Kallistó od Pietra Liberiho s částkou v rozmezí od 40 do 60 tisíc liber, a Portrét dámy z ruky Nicolase Neufchatela odhadovaný na 30–50 tisíc liber. Ani k jednomu z těchto obrazů však Sotheby’s prozatím neposkytuje informace. I přesto však můžeme tuto aukci považovat za zdařilou. Obraz Hledání Mojžíše z ruky italského malíře Benedetta Caliariho vstupoval do aukce s odhadem 30–50 tisíc liber, konečná částka se vyšplhala takřka na 190 tisíc liber. Podobným příkladem jsou i dva pohledy na Benátky od Apollonia Domenichiniho. Cena této dvojice byla vyčíslena na 30–40 tisíc liber, nakonec se ale obrazy prodaly za zhruba 100 tisíc liber. Na další zdařilé výsledky a příjemná překvapení si teď budeme muset chvíli počkat, už teď ale můžeme popřát Sotheby’s hodně štěstí do následujících aukcí a mnoho dalších nečekaných objevů.

Pietro Liberi, Diana a Kallistó, první polovina 17. století.

Zdroje: Sotheby’s https://www.sothebys.com/

The Jacarta Post, https://www.thejakartapost.com/

Zdroje obrázků: Sotheby’s, viz výše.