TIP | Prohlédněte si sbírky v Louvre

Louvre modernizoval a zpřehlednil webové stránky, ale především zpřístupnil novou databázi svých sbírek

Webové stránky muzea Louvre prošly poměrně výraznou modernizací, která je činí přístupnější, vizuálně atraktivnější a hlavně  přehlednější. Avšak to, co oceňuji především a ráda bych vás na to upozornila, je velmi široká databáze digitalizovaných sbírek, kterou můžete využít pro své bádání.

Na webu se nacházejí tři základní kategorie. První a nejzásadnější z nich je databáze sbírek, která se dá snadno prohledávat, jelikož používá fulltextový vyhledávač a různorodé filtry.  Díky rozdělení dle sbírek, materiálu i místa uložení, je možné prozkoumat značné množství sbírkových předmětů velmi jednoduše.

Část, která mi přišla zajímavá a užitečná pro plánování návštěvy, ale i pro vzpomínání na ni a získávání lepší orientace v prostoru, je plán muzea. Je možné rozkliknout si jednotlivé výstavní sály a objevovat, jaká díla se v nich nachází a v podstatě si takto virtuálně projít téměř celé muzeum.

Plán muzea k procházení děl v jednotlivých sálech – stačí kliknout

Poslední členění je dle témat, která můžete nalézt napříč jednotlivými sbírkami. Jsou zde například portréty, zásadní témata z historie nebo akvizice z roku 2020. Obraz níže, Madame Vigée-Le Brun s dcerou, odkazuje právě na skupinu děl spadající do tématu portrétního (nejen) malířství.

Louise Vigée Le Brun, Madame Vigée-Le Brun s dcerou Jeanne-Lucie-Louise, známou jako Julie, 1786

Pokud se tedy v létě nechystáte do Paříže nebo Louvre prostě nestihnete, můžete si jeho sbírky prohlédnout a prozkoumat alespoň virtuálně.

Foto: louvre.fr