Doporučujeme | Příběhy starožitností aneb víte, co máte?

Antiques Roadshow

Televizní pořad z produkce BBC, odehrávající se na pozadí šlechtických sídel Británie, nám pomáhá nahlédnout do tajů uměleckých předmětů. Přední odborníci na umění cestují po anglických regionech a hodnotí věci přinesené místními lidmi. Ne vždy se však jedná o starožitnosti, mnohdy jsou postaveni před bezcenné věci, které byly zakoupeny v bazarech, nalezeny na půdě či získány dědictvím.

Avšak mezi spoustou harampádí, které projde rukama znalců, se občas objeví také nečekaný skvost. To platí pro můj oblíbený díl, kdy historik umění Philip Mould rozpozná dílo vlámského malíře Anthonyho van Dycka, které majitel koupil za zanedbatelnou cenu v obchodě se starožitnostmi.

Philip Mould, jak zmiňuje v jedné epizodě seriálu, odstartoval svou dráhu sběratele ve svých 12 letech, kdy začal kupovat přezky od bot. Nyní vlastní galerii Philip Mould & Company a zabývá se autorstvím nepřipsaných nebo špatně určených obrazů. V Příbězích starožitností určil i další díla významných umělců jako jsou Ilya Repin, Paul Feiler či Peter Lely.

Kdo ví, co v obchodech se starožitnostmi, doma na půdě nebo dokonce v našem obývacím pokoji čeká na své objevení?

Díl s celým příběhem portrétu od Sira Anthonyho van Dycka můžete shlédnout na webu BBC.

  

Zdroje: BBC | The Independent  | Huffington Post