Doporučujeme | Fake or Fortune?

portrét OD ANTHONYHO VAN DYCKA

V tomto televizním pořadu již známý Philip Mould pořádá doslova hon za ztracenými uměleckými poklady velkých a slavných mistrů. Jeho vědecký tým v čele s Bendorem Grosvenorem se snaží najít hodnotná díla za starými a špinavými obrazy, které na první pohled nemusí působit zcela hodnotně.

Tak tomu bylo i u portrétu královny Henriety Marie, který Philip Mould koupil s atribucí „podle van Dycka“, nicméně za tímto určením se skrýval po staletí ztracený, nedokončený obraz manželky Karla I. od sira Anthonyho van Dycka. Tento úspěšný portrétista působil na anglickém dvoře od roku 1632, kde portrétoval královskou rodinu.

Po důkladném restaurování obrazu a odstranění pozdější přemalby z 18. století a vrstev laku plátno odkrylo podobiznu královny jako svaté Kateřiny Alexandrijské, která se s touto světicí ztotožňovala v letech, kdy se pokoušela svého manžela přimět k příklonu ke katolické víře.

Britský seriál Fake or Fortune? Se však nezaměřuje jen na staré mistry umění, můžete shlédnout i epizody zaměřené na  Augusta Rodina, Paula Delaroche, Paula Gaugina, Johna Constabla či Augusta Renoira.

     

Zdroje: BBC | Arthistorynews