Výstava | Albrecht Dürer

Od 20. září tohoto roku do 6. ledna 2020 hostí vídeňská Albertina jedinečnou výstavu představující tvorbu norimberského mistra Albrechta Dürera (1471–1528). Mezi exponáty se nachází více než dvě stě děl tohoto umělce, a to nejen grafická díla, ale také jeho známé akvarely, skici, malby, knihy, na jejichž ilustrování se podílel, nebo například soukromá korespondence.

Chronologicky laděná výstava začíná Dürerovým Autoportrétem ve třinácti letech (1484) a mapuje průběh jeho kariéry ovlivněné především cestami do Itálie, které se zásadně podílely na jeho dalším uměleckém rozvoji. Kurátorem výstavy je specialista na Dürerovo dílo, Christof Metzger, který doplnil významná díla ze sbírek samotné Albertiny řadou zahraničních zápůjček (Uffizi, Weimar, KHM, Madrid, Museo del Prado), které dokreslují obraz Dürera jako průkopníka humanismu a renesance v Záalpí. Cílem této výstavy je, dle slov samotného kurátora, poukázat na Dürerův přístup k pozorování přírody a vyzdvihnout jeho cit pro detail.

Mezi ikonickými díly, která jsou nesporně tahákem výstavy, si můžete prohlédnout například akvarely Zajíc (1502), Velký drn (1503), Křídlo mandelníka (1512). Z grafik je to například Sv. Jeroným ve studovně (1514), Melancholie I. (1514), Nosorožec (1515) či vázané vydání Apokalypsy (poprvé vydáno roku 1498) otevřené na dřevořezu s archandělem Michaelem bojujícím s drakem a mnohé další.

K vidění jsou však také méně známá díla zachycující krajinné motivy, malebné pohledy na města či akvarely rostlin. Z technologického hlediska stojí za povšimnutí rytina Adam a Eva (1504), k níž se dochoval také kontrolní otisk ve stavu před dokončením obou postav. Zajímavým dílem je také kopie obrazu Růžencová slavnost z počátku 17. století, na které se, na rozdíl od originální malby z Národní galerie v Praze, dochovala původní Dürerova hříčka v podobě iluzivně namalované mouchy na koleni Panny Marie, která z originálu zmizela během restaurování v 19. století.

Závěr výstavy je věnován Dürerovi jako dvornímu umělci císaře Maxmiliána I. a představuje projekty, na kterých se významně podílel. Jednou z největších zde vystavovaných realizací je Triumfální oblouk (1518), který byl tištěn z 195 dřevěných matric a dodnes je jedním z největších tisků, dále je to například Triumfální vůz císaře Maxmiliána I. (1522) a další.

Nejen pro milovníky Dürerových akvarelů je ve vestibulu Albertiny připravena rozměrná reprodukce duplikovaného Křídla Mandelníka, mezi kterými se můžete vyfotit a ozdobit tak své sociální sítě.

Nespornou výhodou při návštěvě této výstavy je vlastnictví ICOM karty, díky které se můžete vyhnout frontám. Pokud nejste vlastníkem již zmíněné průkazky, a přesto nechcete trávit čas postáváním ve frontách, nabízí Albertina prodej lístků online. Při vstupu vám pak stačí předložit e-mail potvrzující váš nákup v digitální nebo tištěné podobě a doložit případné slevy pomocí občanského průkazu.

Pokud při procházení expozice preferujete klid a osobní prostor, doporučujeme navštívit výstavu během všedních dnů. Dürerovu výstavu konající se zde v roce 2003 navštívilo kolem půl milionu lidí a letošní výstava nás opět přesvědčuje, že i po více než 500 letech po umělcově smrti se jeho dílo těší velkému zájmu publika.