Network | Connect Vermeer

Connect Vermeer představuje nizozemské malíře a jejich vzájemné propojení

Johannes Vermeer (1632–1675), jeden z neslavnějších umělců v historii umění, je často považován za osobitého génia. Nicméně tento malíř netvořil izolovaně. Ve Spojených nizozemských provinciích 17. století bylo mnoho dalších umělců, kteří rovněž zpracovávali témata každodenního života.

Přes šest let pracoval mezinárodní tým odborníků zejména z Národní galerie v Irsku ve spolupráci s RKD na výzkumu souvislostí a vzájemných vztahů mezi malíři Johannesem Vermeerem, Gerardem ter Borchem (1617-1681), Fransem van Mierisem (1635-1681) a dalšími.  Výstupem jejich práce byla výstava Vermeer and the Masters of Genre Painting: Inspiration and Rivalry (kterou bylo možno zhlédnout do ledna 2018) a interaktivní webová stránka connectvermeer.org.  Ta doplnila celou výstavu i katalog k ní vytvořený.

Stránka ukazuje širší kontext mezi holandskými žánrovými malíři 17. století. Jsou zde použity vizualizace, které odkrývají spletitou síť jednotlivých propojení a vztahů. Rovněž ukazuje vliv jednoho umělce na druhého a poukazuje na to, že si byli vědomi tvorby ostatních a snažili se vzájemně překonávat. Jednotlivá díla každého umělce si můžete rozkliknout, a ukážou se vám obrazy, ze kterých umělec čerpal inspiraci, ale i to, jak umělci přijali, transformovali a maskovali myšlenky svých současníků ve svých vlastních obrazech. Díky zkoumání historických dokumentů, literatury a vizuální analýzy obrazů, si můžeme přečíst nejrůznější informace a prohlédnout jednotlivá díla detailněji. Podařilo se tak analyzovat a vizualizovat umělecká díla komplexnějším způsobem, než bylo doposud možné.

Zdroje | connectvermeer | wikipedia | nationalgalery.ie