Blog | Filmové tipy – I. část

Tipů na filmy pro milovníky umění není nikdy dost, obzvlᚍ v těchto dnech. Naši členové vám proto přinášejí své oblíbené klasiky i novější snímky, v nichž figuruje evropské umění a umělci raného novověku, kunsthistorici nebo třeba obchodníci s uměním. 

Nejvyšší nabídka (2013)

Režie: Giuseppe Tornatore, 124 minut

Doporučuje Veronika Řezníčková

Pokud máte náladu na trochu romantiky s mysteriózní zápletkou, doporučuji film Nejvyšší nabídka, jehož děj se odehrává v aukčním prostředí. Jedinou životní vášní hlavního protagonisty Virgila, uznávaného znalce výtvarného umění a starožitností, jehož ztvárnil Geoffrey Rush, je budování vlastní tajné sbírky ženských portrétů, ve které si můžete všimnout například děl Raffaela Santiho, Agnola Bronzina, Sofonisby Anguissoly či dalších. Na sklonku své kariéry byl Virgil požádán o vytvoření aukčního katalogu vybavení a obrazů jedné vily, jež patřila záhadné ženě s panickým strachem z okolního světa. Uzavřený a samotářský Virgil jí byl natolik fascinován, že se do ní zamiloval a díky radám známého mechanika ji dokonce přiměl vilu opustit. Nic v jeho životě nezůstalo jako dřív. Po své poslední aukci ještě odhalil jeden podvrh a jak ve filmu zaznívá: „V každém podvrhu se vždy skrývá něco nefalšovaného.“


Portrét dívky v plamenech (2019)

Režie: Céline Sciamma, 121 minut

Doporučuje Monika Drlíková

Hojně oceňovaný snímek francouzské režisérky Céline Sciamma se odehrává v 60. letech 18. století v Bretani. Na jedno ze zdejších odlehlých sídel přijíždí malířka Marianne, aby zde vytvořila portrét dcery bohaté hraběnky jménem Héloïse, který má sloužit jako stvrzení domluveného manželství mezi ní a jistým milánským šlechticem. Aby Héloïse sňatku zabránila, odmítá sedět modelem, a Marianne ji tak musí potají pozorovat a malovat její portrét zpaměti. Mezi oběma mladými ženami se vyvine silné pouto, které přeroste v milostný vztah. Film můžete zhlédnout například zde.

Kromě tohoto filmu doporučuji také cokoli od skvělého Petera Greenawaye, který ve svých filmech často zpracovává různá témata z dějin umění a vizuálně se inspiruje nizozemským  barokním uměním.


Mlýn a kříž (2011)

Režie: Lech Majewski, 92 minut

Doporučuje Zuzana Macurová

Film Lecha Majewského nabízí nevšední výpravu do světa Pietera Bruegela, konkrétně do obrazu Nesení kříže, který Bruegel namaloval roku 1564.

Image result for mlyn a kriz film§


Ve službách papeže (1965)

Režie: Carol Reed, 138 minut

Doporučuje Dominik Matus

Historický film, který zachycuje souboj vůle dvou silných individualit ve sporu sochaře Michelangela a papeže Julia II. o výzdobu Sixtinské kaple. (oficiální text distributora)

 


Život Leonarda da Vinci (1971)

Režie: Renato Castellani, 5 x 81 minut

Doporučuje Dominik Matus

Pětidílný seriál podrobně vykresluje život a dobu jednoho z největších umělců našich dějin, Leonarda da Vinci.

 


Autor neznámý (Finsko 2018)

Režie: Klaus Häro, 95 minut

Doporučuje Tomáš Valeš

Dvaasedmdesátiletý obchodník s uměním Olavi se chystá odejít do důchodu. Člověk, který vždy upřednostňoval své podnikání a umění před vším ostatním – dokonce i před rodinou – si nedokáže život bez práce vůbec představit. Na aukci upoutá jeho pozornost starý obraz. Olavi pojme podezření, že je skutečná cena uměleckého díla mnohem vyšší než ta vyvolávací, která byla kvůli nepotvrzené autenticitě stanovena velmi nízko. Olavi poslechne svůj instinkt a rozhodne se uzavřít poslední obchod, aby si vydělal peníze na důstojné stáří. Současně je svou dvaačtyřicetiletou dcerou Leou, kterou už léta neviděl, požádán o pomoc s jejím patnáctiletým synem, svým vnukem Ottem. Společně s ním začne Olavi zkoumat původ obrazu. Zjistí, že se nazývá Kristus a byl namalován Iljou Repinem. Olavimu se podaří obraz koupit, ale když si aukční dům uvědomí, že u něj byla chybně stanovena původní cena, obrátí se proti stárnoucímu obchodníkovi. Aby dosáhl svého snu, musí čelit nejen aukčnímu domu, ale také chybám napáchaným ve své minulosti. (Cinemax)


Trans (2013)

Režie: Danny Boyle, 101 minut

Doporučuje Tomáš Valeš

Historik umění Simon (James McAvoy) pracuje v aukční síni, kde se draží umělecká díla. Spolčí se zločineckým gangem a dohromady ukradnou Goyův obraz v ceně milionů dolarů. Po ráně do hlavy, kterou během loupeže utrží, však zjistí, že si nevzpomíná, kam cenné dílo ukryl. Když k nalezení odpovědi nepomůžou fyzické výhrůžky ani mučení, rozhodne se vůdce gangu (Vincent Cassel) k netradičnímu řešení. Najme hypnoterapeutku (Rosario Dawson), která se ponoří do nejtemnějších koutů Simonova podvědomí. Čím hlouběji postupuje do jeho narušené mysli, tím více je v sázce. Hranice mezi touhou, skutečností a hypnotickou sugescí se smazávají a mizí. (oficiální text distributora)


Léto v únoru (2013)

Režie: Christopher Menaul, 100 minut

Doporučuje Michaela Hojdysz

Film Léto v únoru, jenž vznikl na motivy knižního bestselleru, vypráví příběh umělců z bohémské komunity, které se dobře daří na divokém pobřeží Cornwallu v letech předcházejících první světové válce. Zatímco budoucnost země visí na vlásku, tady se rozehrává bouřlivý milostný trojúhelník, který je založen na skutečných událostech. (Bontonfilm)

Image result for summer in february


Dáma ve zlatém (2015)

Režie: Simon Curtis, 109 minut

Doporučuje Michaela Hojdysz

Dáma ve zlatém vypráví pozoruhodný skutečný příběh ženy, která se rozhodla dosáhnout spravedlnosti a za každou cenu bojovat o dědictví, které její rodině právem náleželo. Šedesát let poté, co byla za druhé světové války nucena utéct z milované Vídně, se Maria Altmannová (Helen Mirren) rozhodne získat zpět rodinný majetek, který jí byl zabaven nacisty. Patří k němu i slavný portrét Adele Bloch-Bauerové I. od Gustava Klimta. Za svého právního zástupce si vybere ne velmi zkušeného, ale o to odvážnějšího, mladého muže Randyho Schönberga (Ryan Reynolds). Spolu se pustí do zdlouhavého a náročného soudního sporu s rakouskou vládou a Nejvyšším soudem USA, který se nakonec stane jedním z nejznámějších restitučních sporů v historii. (Forum Film CZ)

Image result for dáma ve zlatém


Marie Antoinetta (2006)

Doporučuje Michaela Šeferisová Loudová

Režie: Sofia Coppola, 123 minut

Rakouská princezna Marie Antoinette byla téměř ještě v dětském věku, když se stala manželkou mladého francouzského krále Ludvíka XVI., aby tak byly uspokojeny politické zájmy francouzské i rakouské vládnoucí dynastie. Ale ani Versailles se svou příslovečnou nádherou nemůže zastřít skutečnost, že se Marie Antoinette ve dvorské atmosféře skandálů a intrik cítí velmi osamocená. Další rána ji stihne v okamžiku, kdy zjistí, že je jí král nevěrný s jednou z dvorních dam. Frustrovaná královna hledá útěchu v nekonečných bezuzdných výstřelcích, čímž ovšem na svou hlavu přivolá hněv šlechty i lidu. A to nakonec zpečetí její osud. (AMC Czech)

Image result for marie antoinetta shoes movie


Jak ukrást Venuši (1966)

Režie: William Wyler, 123 minut

Doporučuje Michaela Šeferisová Loudová

Jedna z nezapomenutelných komedií šedesátých let, příběh o významném padělateli obrazů, jeho krásné dceři a zloději, který není tím, čím se zdá, a kde se všechno točí kolem sošky Celliniho Venuše. Padělatelem a to geniálním, je elegantní Pařížan Charles Bonnet, nabízející často uměleckým galeriím vzácná umělecká díla, jeho dcerou půvabná Nicole, pokoušející se zabránit otcovu zneuctění a zlodějem sympatický Simon Dermott, ve skutečnosti detektiv, specialista na zločiny z uměleckého světa. Všechno začíná v okamžiku, kdy se Bonnet nechá přemluvit k zapůjčení a vystavení Celliniho Venuše. Jenže před podpisem pojistky má být dílo odborně prozkoumáno. To by však znamenalo odhalení pravdy, neboť i Venuše je padělkem. Nicole se rozhodne, že sošku z muzea uloupí dřív, než k tomu dojde. O pomoc požádá Simona, kterého přistihla v otcově sídle a považuje jej za zloděje. Ve skutečnosti je Simon detektivem, specialistou na zločiny ve světě umění. (oficiální text distributora)

Image result for how steel a million


Král tančí (2000)

Režie: Gérard Corbiau, 109 minut

Doporučuje Radka Nokkala Miltová

Film belgického režiséra Gérarda Corbiaua je volně inspirován studií Philippa Beaussanta Lully aneb Hudebník slunce, věnovanou postavě skladatele Jeana-Baptista Lullyho (1632 1687), který působil na dvoře Ludvíka XIV. jako dvorní skladatel a kapelník. Ludvík XIV. (1638 1715) se stal králem už v pěti letech, ale ujal se vlády teprve v roce 1661 po smrti kardinála Mazarina. Jako chlapec měl zálibu v tanci a v roce 1651 poprvé veřejně vystoupil v Baletu noci, při němž ho poprvé doprovázel Lully, který později pro mladého krále složil další balety a stal se jeho důvěrníkem. Skládal na královo přání také opery a hudbu provázející představení her Jeana-Baptista Poquelina, známého jako MoliŹre. Film sleduje vztahy mezi králem, Lullym a MoliŹrem, do jisté doby přátelské, později poznamenané závistí a zejména ochladnutím toho, který mezitím vyspěl v krále Slunce. (oficiální text distributora)


KrÁLOVSKÁ AFÉRA (2012)

Režie: Nikolaj Arcel, 128 minut

Doporučuje Radka Nokkala Miltová

Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Lásky, která propukla na začátku 70. let 18. století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a jeho manželkou, mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou. Tuto historickou zápletku chtělo zfilmovat už několik tvůrců, až teď se to však podařilo Nikolaji Arcelovi, který do hlavních rolí fascinujícího dramatu obsadil Madse Mikkelsena a Alicii Vikander. (oficiální text distributora)

Film můžete zhlédnout zde.


Králova zahradnice (2014)

Režie: Alan Rickman, 116 minut

Doporučuje Adéla Šenková

Film v režii Alana Rickmana z roku 2014, který v jedné ze svých posledních rolí ztvárnil samotného krále Slunce, nabízí pohled na průběh budování okázalých zahrad nově postaveného paláce ve Versailles. Výstavba zahrad probíhá pod pečlivým vedením Ludvíkova dvorního zahradního architekta Andreho Le Notra (Matthias Schoenaerts), který je zastáncem řádu krajiny (přírodního řádu) a symetrie. Při výběru architektů pro vytvoření vodní kaskády se setká s emancipovanou zahradnicí Sabine De Barrou (Kate Winslet), která má však na utváření přírody zcela jiný, lehce chaotický, pohled. Přesto si brzy získá sympatie nejen u něj, ale i u dvora.

Image result for a little chaos


Vojna a mír (2016)

Režie: Tom Harper, 4 x 90 minut

Seriál z produkce BBC nás zavede do období zuřící války mezi Ruskem a Napoleonem. Ocitáme se v Rusku roku 1805. Francouzská armáda pod Napoleonovým velením vtrhla do Rakouska a nyní ohrožuje Rusko. Pierre Bezuchov, představitel ruské šlechty, se netají se svými politickými názory a podporou francouzského vojevůdce, což se zdejší společnosti příliš nelíbí. Andrej Bolkonský, Pierrův nejbližší přítel a dědic jedné z nejurozenějších ruských rodin, chce získat slávu a povýšení v carské armádě čelící Napoleonovi. Nataša Rostovová pochází z nižší šlechtické rodiny, je to veselá i hloubavá dívka hledající své místo ve společnosti. Příběhy našich hrdinů se odehrávají na pozadí vojny a míru.

Image result for war and peace


Pýcha a předsudek (2005)

Režie: Joe Wright, 127 minut

Doporučuje Sára Anna Hudcovicová

Vydejte se společně s Elizabeth Benettovou prozkoumat velkolepé sídlo Chatsworth (filmové Pemberley) či krajinářský park Stourhead.

Image result for pride and prejudice


Belle (2013)

Režie: Amma Asante, 104 minut

Doporučuje Sára Anna Hudcovicová

Historický příběh, inspirovaný neobvyklým obrazem z 18. století, vypráví o životním osudu Dido Elizabeth Belle Lindsayové, dcery urozeného bílého námořního kapitána a černé otrokyně. Dido vyrůstá společně se sestřenkou Elizabeth v láskyplném prostředí na panství lorda Mansfielda, strýce obou dívek a nejvyššího soudce Británie. Život plyne takřka bez starostí a na vřelý vztah obou děvčat nemá rozdíl v barvě pleti pražádný vliv. Když však přijde čas uvedení do společnosti, nastanou starosti. Najde se solventní nápadník pro hezkou Elizabeth, dámu s dobrým původem, ale žádným dědictvím? A co čeká Dido, která sice zdědila po otci slušné jmění i jméno, ale její smíšený původ je v 18. století stále pro většinu panstva nepřijatelný? Na pozadí těchto spíše osobních otázek lord Mansfield promýšlí důležité rozhodnutí v případu lodi Zong, které může změnit celkové nahlížení na institut otroctví jako takový. Kultivované kostýmní drama britské režisérky Ammy Asanteové, vyznamenané řadou festivalových cen, podává na pozadí autobiografického příběhu plastický obraz tehdejší britské společnosti a přibližuje důležité otázky, které hýbaly dobovou společenskou debatou. (Česká televize)

 


Mr. Turner (2014)

Režie: Mike Leigh, 149 minut

Doporučuje Tereza Říhová

Film zobrazující životní příběh slavného malíře, ale i velkého podivína, ve kterém můžete nahlédnout i do interiérů známých britských sídel.

Image result for Mr turner


Barokní velmož (2019)

Režie: Theodor Mojžíš, 52 minut

Doporučuje Tereza Říhová

Výstup velkého výzkumu věnovanému biskupu Karlu z Lichtensteinu-Castelcorna, na kterém se podíleli i naši kolegové a ze kterého vznikly dále také dvě velké publikace.

 


Egon Schiele (2016)

Režie: Dieter Berner, 109 minut

Malíř a grafik Egon Schiele byl jedním z nejprovokativnějších vídeňských umělců začátku 20. století. Doby, během níž se pomalu a téměř nepozorovaně chýlila ke konci jedna velká dějinná éra. Doby, kdy se v kultuře a ve výtvarném umění snad nejvýrazněji začaly bouřlivě prosazovat zcela nové směry. Návštěvníci galerií byli poprvé vystaveni troufalé tvorbě expresionistů a kubistů, objevují se i první abstraktní díla. A do veřejného prostoru, díky tvůrcům jako byl Schiele, vstoupila erotika. Mladý Egon Schiele je zpočátku fascinován secesí a tvorbou svého krajana Gustava Klimta, ale brzy nachází vlastní výrazové prostředky v expresionismu a odvážných aktech. Jeho hlavní inspirací jsou krásné a mladé ženy. A jsou zásadními múzami nejen jeho tvorby, ale i života. Osudový vliv na něj mají ale jen dvě – jeho sestra a první múza Gerti a mladičká Wally, pravděpodobně Schieleho jediná pravá láska, kterou zvěčnil ve svém slavném obraze „Smrt a dívka“. (CinemArt)

Zdroje:

csfd.cz | youtube.com | aerovod.cz