Blog | Filmové tipy – II. část

Ve druhém díle filmových tipů jsme se rozhodli náš geografický rámec trochu rozšířit, a proto vám přinášíme tipy na filmy odehrávající se mimo západní nebo evropský kulturní prostor. Můžete se tak blíže seznámit například s japonskou kulturou v období Edo, uměním Číny nebo nahlédnout do starobylé říše Mayů. Nechybějí však ani indické snímky novověku plné tance, zpěvu, barev i osudových milostných vzplanutí a snímky pojednávající o setkávání různých kultur nebo období kolonialismu. 

Slečna Hokusai (2015)

Režie Keiiči Hara, 90 minut

Doporučuje Barbora Bečicová

Vydejte se na cestu tajemným Japonskem společně s Oei, dcerou slavného japonského malíře Hokusai Kacušika. Film vás zavede na počátek 19. století, kdy Tokio bylo ještě Edem, a odhalí příběh umělce, pro kterého je malování přednější než cokoli na světě. Příběh o rodině, umění, magii a dívce ve světě mužů. Oei se musí vypořádat z veškerými nástrahami, které jí život nabízí. Spolupracuje s otcem v jeho dílně, stará se o svou matku i mladší nevidomou sestru, ale v hloubi duše by chtěla od života něco víc. Sama se totiž touží stát slavnou a uznávanou malířkou.


Moje mistrovské dílo (2018)

Režie Gastón Duprat, 100 minut

Doporučuje Barbora Bečicová

Renzo je výstřední, impulzivní a hádavý malíř, který si tvrdohlavě stojí za svými zásadami a žije jen pro své umění. Jeho obrazy se už téměř neprodávají, Renzo je v podstatě bez peněz, i přesto se odmítá přizpůsobit módním výstřelkům současnosti a dál si maluje po svém. Arturo je šarmantní, sofistikovaný galerista, který miluje úspěch a ruch velkoměsta. I přes jejich rozdílné povahy je oba pojí dlouholeté přátelství. Arturo se snaží svému kamarádovi pomoct dostat se zpět na výsluní a v rámci svých plánů je ochotný jít i přes mrtvoly.


Andrej Rublev (1966)

Režie Andrej Tarkovskij, 175 minut

Historická freska o malíři ikon Andreji Rublevovi je povahopisem Ruska 15. století, výpovědí o duchovní síle, o pramenech nezničitelné tvořivé energie. Zvonař Borisko symbolizuje podstatu tvorby svojí vyzývavostí, obrovskou sebedůvěrou, nezkrotným přáním pracovat až do vyčerpání. Je předzvěstí probuzení Ruska a stimulem tvorby Rubleva, kterého přemohou tragické události a po zabití zloducha (při krvavém tatarském vpádu do chrámu) vysloví slib mlčení. Naturalisticky snímané přírodní scenérie, vesnické chalupy, chrámy ve městě, zdánlivě staticky popisovaný život mužiků, mnichů a umělců dotvářejí velmi sugestivní ovzduší doby. Černobílý obraz je v mnohých pasážích silně výtvarně stylizovaný. Ojedinělý opus v rámci historického žánru, který zároveň překračuje, je členěný do osmi kapitol. Naplňuje jedno z Tarkovského kréd: „Umění existuje výhradně proto, aby napravovalo svět.“(oficiální text distributora)

 


apocalypto (2006)

Režie Mel Gibson, 133 minut

Doporučuje: Anna Jaegerová

Velkolepý projekt Mela Gibsona vypráví o starobylé říši Mayů a jejím zániku. Původ této kultury, její moudrý život a náhlá destrukce, je dosud opředena mnohými tajemstvími. Jde o vůbec první filmové zpracování této neobjasněné záhady. Hlavní hrdina Jaguáří tlapa se vydává na zběsilý útěk ze zajetí, aby zachránil nejen svůj život, ale i milovanou rodinu… Uznávaný, přesto nebo právě proto aférami obklopený, světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson při natáčení Apocalypta opět riskoval. Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec, podobně jako v Umučení Krista. (oficiální text distributora)


Umění Číny (2014)

Režie: Mike Christie, 3 x 52 minut

Čínská kultura je velmi tolerantní. Vstřebává vlivy zvenčí, přetváří je a přijímá je za vlastní. Poznejte, jak se do Číny dostal buddhismus, jak probíhal zlatý věk i vzájemné prolínání čínského a západního umění v 18. století. (TV Prima)


Mlčení (2016)

Režie Martin Scorsese, 161 minut

Doporučuje Michaela Hojdysz

V polovině 17. století je Japonsko zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat. Dva portugalští jezuité, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), se vydávají do země vycházejícího slunce s velmi nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se prý zřekl víry. Japonští feudálové a vládnoucí samurajové jsou odhodláni křesťanství ve své zemi vymýtit. Šířit slovo Boží je jeden z nejtěžších zločinů. Křesťané jsou pronásledováni a brutálně mučeni. Buď se zřeknou své víry, nebo jsou vystaveni dlouhé agónii a bolestivé smrti. Mladé mnichy čeká ta nejtěžší zkouška víry a vytrvalosti, na kterou možná nejsou připraveni. (Bioscop)

 


Nový svět (2005) 

Režie Terrence Malick, 135 minut

Doporučuje Michaela Hojdysz

Legendární režisér Terrence Malick vás zve na objevnou, dobrodružnou a romantickou výpravu ve svém kritiky vysoce ceněném, na Oscara* nominovaném vyprávění o prvních dnech nové Ameriky. Příběh natočený podle skutečných událostí zachycuje vztah impulzivní indiánky Pocahontas (Q’orianka Kilcher) a anglického kapitána Johna Smithe (Colin Farrell), který rozpoutá válku dvou světů o nový národ.(oficiální text distributora)


Mughal-E-Azam (1960)

Režie  K. Asif, 173 minut

Doporučuje Zuzana Macurová

Příběh tragické lásky následníka trůnu Salima (Dilip Kumar) a palácové tanečnice Anarkali (Madhubala) na sklonku 16. století za vlády proslulého mughalského císaře Akbara (Prithviraj Kapoor). Film dodnes ohromuje velkolepými bitevními i tanečními scénami a ve své době to byl nejdražší, ale zároveň i nejúspěšnější bollywoodský snímek. V roce 2004 vznikla v Indii zrestaurovaná a digitálně obarvená kopie, která opět přitahuje statisíce diváků z celého světa.(oficiální text distributora)

 


Jodhaa Akbar (2008)

Režie Ashutosh Gowariker, 213 minut

Doporučuje Zuzana Macurová

Úchvatný historický velkofilm Ashutoshe Gowarikera, režiséra filmu Lagaan, nominovaného v roce 2001 na Oscara, je dokonalým uměleckým ztvárněním života mughalského panovníka Akbara, který vládl v Indii v 16. století. Šestiletý mladý princ je vržen do povinností panovníka a již od útlého dětství úspěšně buduje své impérium. V rámci svého úsilí uzavírá politický sňatek s rádžputskou princeznou Jodhou. Sňatek hinduistické princezny a muslimského vládce spojí dvě odlišné kultury a náboženství a mughalskému panovníkovi otevírá nečekanou životní cestu – cestu lásky.(Festival bollywoodského filmu)


Bajirao Mastani (2015)

Režie Sanjay Leela Bhansali, 158 minut

Doporučuje Zuzana Macurová

Velkolepé historické drama volně inspirované reálnými událostmi nás zavádí do první poloviny 18. století, kdy většinu indického subkontinentu ovládá Maráthská říše vedená vojevůdcem Bajiraem. Toho nezaměstnává jen vojenský konflikt s muslimskou dynastií Mughalů, ale také milostný vztah s jeho druhou manželkou Mastani, která je pro svůj smíšený indo-perský původ trnem v oku Bajiraových nejbližších příbuzných. (Festival bollywoodského filmu)


Šumné stopy: Japonsko – Jan Letzel (2011)

Režie R. Lipus

V tomto díle Šumných stop nás David Vávra zavede až do Japonska, a to po stopách českého architektra Jana Letzela, jehož tvorba byla s Japonskem úzce spjata.

 

 

 

 

 

 

 

 


Soumrak (2002)

Režie: Jódži Jamada , 129 minut

Doporučuje Monika Drlíková

Samuraj Seibei je čerstvý vdovec, kterému zůstaly na starost dvě dcery a stará matka. Nepatří k nejvyšší šlechtě, dluží, kam se podívá a jeho postavení není nijak uspokojivé. Přestože má prvotřídní výcvik pro boj s mečem, netouží po slávě bojovníka a vyhovuje mu práce skladníka. Jeho hlavní starostí je rodina, které věnuje veškerý volný čas a vůbec se chová pro své okolí velmi výstředně, pročež je vystavován posměškům. Přezdívku Soumrak si vysloužil za to, že po službě nechodí pít jako ostatní, ale rovnou cestou domů, starat se o dcery a nemocnou matku. Jako samuraj však zcela podléhá příkazům svého pána a ten jeho meč spát nenechá. (oficiální text distributora)


Mumie (1969)

Režie Chadi Abdel Salam, 102 minut

Doporučuje Monika Drlíková

Film založený na pravdivých událostech se odehrává v roce 1881 v Egyptě, kde svrchní klan vykrádá egyptské hrobky a nalezené objekty poté prodává na černém trhu. Kvůli jednomu konfliktu se ale jeden z členů klanu rozhodne kontaktovat policii a pomůže jí nalézt naleziště, stejně tak jako dopadnout zločince.


Silences du Palais, Les (1994) 

Režie Moufida Tlatli, 129 minut

Doporučuje Monika Drlíková

Alia je dcera služebné, která vyrůstá v královském paláci v období konce francouzské koloniální éry v Tunisu. Stejně jako její matka a ostatní „služebné“, musí i Alia poskytovat svým nadřízeným sexuální služby. Debut režisérky Moufidy Tlatli, zabývající se otázkou ženských práv v historické perspektivě, zaujal ve své době poroty řady filmových festivalů. (Festival nad řekou)


Poslední samuraj (2003) 

Režie Edward Zwick, 148 minut

Nathan Algren se stal hrdinou občanské války a tažení proti indiánům. V roce 1876 je z něj však troska a alkoholik. Poručík Gant ho přivede na setkání s japonským průmyslníkem Omurou, který mu nabídne práci při výcviku modernizované japonské armády. V Japonsku čeká Nathana tlumočník Simon Graham, který mu vysvětlí, že mladý císař Meidži chce otevřít zemi západní civilizaci, proti sobě však má rebely z řad samurajů, kteří brání dávné japonské tradice. (TV Nova)


Piano (1993)

Režie Jane Campion, 121 minut

Vášeň je síla, vůči které jsme bezmocní. Nostalgická romance o lásce, která vzplála v drsném prostředí novozélandské pustiny. Do nehostinného prostředí bělošských osadníků přijíždí z Anglie za novým mužem němá Ada s nemanželskou dcerkou Florou. Přiváží s sebou milovaný klavír, bez nějž nemůže existovat. Zvláštní, uzavřená a oduševnělá žena se s obchodnickým manželem Stewartem neshodne. Postupně však podléhá jemnému nátlaku jiného muže, který odkoupil od Stewarta její nástroj. Posedle zamilovaný Baines jí postupně piano odprodává, a ona za to platí narůstající povolností. Ta je však stále méně vynucována; později má naplněný milostný vztah za následek prudkou reakci oklamaného manžela. Příroda je vůči bílým osadníkům krajně nepřátelská: neustále prší a všude je spousta bahna. Moře je stále bouřlivé, husté stromy a křoviska jsou jen obtížně prostupná. Vztahy mezi jednotlivými postavami jsou nejednoznačné a jejich charaktery jsou obtížně dešifrovatelné. (oficiální text distributora)

Zdroje: csfd.cz | youtube.com