Rembrandt | Znovuobjevený obraz

Nové restaurátorské zásahy odhalily Rembrandtovo autorství

Obraz Portrét mladé ženy byl organizací Kress Foundation darován instituci Allentown Art Museum v Pensylvánii v roce 1961. V té době byl připisován Rembrandtovi, brzy poté ale odborníci přisoudili autorství díla jednomu z žáků Rembrandtovy dílny. Nyní se však zjistilo, že obraz dokončený v roce 1632, je ve skutečnosti namalován Rembrandtem osobně.

Rembrandt, Portrét mladé ženy, 1632

Nepřesné určení autora pramenilo hlavně ze špatného stavu, ve kterém se obraz nacházel. Vrstvy laku pro konzervování obrazu způsobily, že rukopis mistra nebyl na obraze znatelný. Krajkový límec, šperky nebo jemné vlasy ženy byly tmavé a tlumené. V 70. letech 20. století proto znalci a odborníci z Rembrandt Research Project připsání obrazu samotnému mistru zamítli.

V roce 2018 byly však na obraze provedeny restaurátorské zásahy v New York University Lab. Po čištění obrazu a provedení výzkumu pomocí moderních technologií, jako například snímání elektronovým mikroskopem nebo použití infračervené reflektografie, se objevila nečekaná kvalita obrazu a tým odborníků identifikoval Rembrandtův rukopis.

V červnu tohoto roku bude v pensylvánském muzeu k vidění výstava s názvem Rembrandt Revealed, která návštěvníkům přiblíží proces, který k určení autorství díla vedl.

Zdroje:

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/rembrandt-portrait-discovered-collection-pennsylvania-museum-180974177/

https://www.instagram.com/p/B7bU3zrFBLI/

https://www.allentownartmuseum.org/exhibitions/rembrandt-revealed/

https://news.artnet.com/art-world/pennsylvania-museum-rembrandt-discovery-1773954