Blog | Mezinárodní den žen v uměleckých institucích

S příchodem astronomického jara přichází také každoročně oslavovaný den, ve kterém projevujeme lásku a úctu všem ženám na celém světě.

Mezinárodní den žen připadá na 8. března a je připomínkou demonstrace za práva žen, která se odehrála roku 1908 v New Yorku. Kromě tradičního projevu náklonnosti v podobě květin se ale v současné době můžeme setkat také s oslavami v online prostoru.

Na letošní MDŽ si připravilo doprovodný program nespočet galerií a muzeí. Vybrala jsem tři příklady, kterým se podařilo k tomuto významnému dni vytvořit obsahově rozsáhlou platformu i v současné nelehké pandemické situaci. Jedná se o příklady zahraničních institucí, jelikož u nás se s žádným podobným online „festivalem“ bohužel nesetkáme.

Prvním z příkladů je Rijksmuseum v Amsterdamu. Toto muzeum přichystalo pro svoje fanoušky na svých webových stránkách několik přednášek, které se tematicky týkají žen. Jedná se například o šatstvo nebo významné malířky, návrhářky či fotografky. Každá videopřednáška trvá přibližně tři minuty a divákovi nabídne nejen plno informací, ale také detailní pohled na vybraná umělecká díla a materiál, z něhož jsou vytvořena. Kromě cyklu přednášek Rijksmuseum vytvořilo pomyslnou galerii všech předmětů ze svých sbírek, které se týkají žen. Shromažďuje tak všechna možná média i časové úseky do celistvé podívané věnované všem ženám na světě. Ve výběru se objevují nejen celá umělecká díla, ale také výřezy a detaily se zaměřením na tváře a výrazy zobrazených žen. Tuto galerii můžete prozkoumat zde.  

Wallerant Vaillant, malířka květin Maria van Oosterwijck (1630-93), 1671.

Druhým příkladem je Museum of Fine Arts Boston. Na rozdíl od nizozemské instituce si Američané místo přednášek a online výstavy přichystali program přímo v galerii. Na oslavu dne žen se tak budou konat například performance nebo vystavovat interaktivní umělecká díla. Také se počítá s prohlídkovými okruhy zaměřenými na ženské umělkyně nebo třeba mateřství, a s tvořivou dílnou pro rodiče s dětmi. Program ozvláštní i promítání filmu. Ačkoli se tohoto programu, na rozdíl od toho nizozemského, nemůžeme zúčastnit, úplný časový harmonogram naleznete na této adrese.

Poslední institucí, kterou nemohu v souvislosti s oslavou mezinárodního dne žen opomenout, je bezesporu washingtonské National Museum of Women in the Arts. Tato instituce se už dle názvu na ženy v umění přímo soustředí, a tak není divu, že se také zapojí do oslav. Muzeum si přichystalo online festival složený převážně z diskusí nad tematikou žen-umělkyň, přednášek a rozhovorů. Také se chystá představit největší poklady ze svých sbírek, a přiblížit tak instituci divákům i na dálku v online prostoru. Celý festival je zadarmo a program, který proběhne, by měl po skončení zůstat dostupný na webových stránkách muzea ve formě video záznamu. Celý program je možné si prohlédnout zde.

Výše zmíněné příklady jsou krásnou ukázkou přizpůsobivosti a bojového ducha, kterého vedoucí postavy zmíněných institucí jednoznačně nepostrádají. Může se zdát trochu mrzuté, že se nic podobného neodehrává i ve velkých českých galeriích, ale třeba se našinci inspirují a budeme se moci na nějaký program těšit příští rok. Pokud tedy nechcete svoji maminku nebo babičku potěšit jen květinou jako předchozí roky, vezměte ji na virtuální prohlídku galerie a ukažte jí, jak moc je pro vás i svět okolo důležitá a jak moc si jí vážíte.