Tip | Výběr databází grafických tisků

Při studiu raného novověku se řada historiků umění obrací na dobové grafické tisky. Mohou poskytnout mnoho užitečných informací a bývají předlohami například pro výzdoby zámeckých interiérů či finálních maleb. Kde ale tyto staré grafiky hledat?

Vyhledávání většího množství grafických tisků není nejlehčím úkolem, jelikož neexistuje jediná souhrnná databáze, která by obsahovala grafiky ze všech existujících sbírek. Je ale možné vyhledat odkazy s online přístupem k některým digitalizovaným sbírkám.

Jednou ze stránek s nejkomplexnějším obsahem je Europeana.eu. Zde mohou vyhledávat odborníci, ale také laická veřejnost. Užívání je zdarma a díky rozmanitosti institucí, jejichž materiály tento odkaz nabízí, může stránka posloužit skutečně každému. Je možné zde dohledat materiály ze zhruba 3700 evropských institucí, přičemž kromě obrazového materiálu (kterého zde je kolem 30 288 545) jsou zde dohledatelné texty, audio soubory, ale také videa. Při hledání konkrétního grafického tisku je nutná jistá dávka trpělivosti. Tím, že stránka nenabízí pouze grafiky, ale nejrůznější díla a nejrůznější média, je nezbytné dobře navolit filtry vyhledávání a dostat se tak k žádanému obsahu.

Velice užitečný může být také internetový archiv Archive.org, jehož specializací jsou především archivace webových stránek (625 mil) a digitalizace knih (38 mil). Nicméně tento archiv spolupracuje s tisíci institucemi po celém světě a obsah digitalizovaných obrazů prostřednictvím archive.org přesahuje 4 000 000. Přestože obrazového obsahu je zde o 26 000 000 méně než na výše zmíněné Europeaně, měl by uspokojit alespoň základní požadavky na vyhledávané tisky. Jedná se v podstatě o internetovou knihovnu, která dokáže minimálně nasměrovat na jiný odkaz, který bude uživateli možná více nápomocný.

Specializovaný obsah výhradně na grafické tisky a práce na papíře poskytuje Graphikportal.org. Jedná se o německý projekt, který spravuje univerzita v Marburgu. Do tohoto projektu je zapojeno přes 24 institucí napříč Evropou, konkrétně z Německa, Rakouska, Švýcarska, Itálie, ale dalších zemí. Cílem projektu je vytvoření společných standardů pro digitalizaci grafických prací a další propojování jednotlivých sbírek. Nachází se zde aktuálně přes 300 000 digitalizovaných děl. Vyhledávat obsah zde lze prostřednictvím zadání konkrétního hesla, přes které je možné se dále dostat na díla ze stejné instituce či od stejného autora.

Další stránka se rovněž zaměřuje pouze na grafické tisky. Jedná se o německou výzkumnou databázi Virtuelles-kupferstichkabinett.de, která obsahuje digitalizace dvou německých sbírek: Herzog Anton Ulrich-Museum a Herzog August Bibliothek. Zde je možné vyhledávat v 110 243 digitalizovaných grafických tiscích. Pokud vyhledavatel nezná námět hledaného tisku, bude mu i tak tato stránka užitečná. Grafiky lze vyhledávat podle klíčových slov, kterými je každá digitalizace opatřena, dále je možné se odvíjet od jména autora, nakladatele či data vzniku.

Konkrétnějším odvětvím grafických tisků jsou ty s náměty Ovidiových Metamorfóz. Pro tuto skupinu vznikly samostatné internetové projekty, jež pomáhají uživatelům s hledáním. Pod záštitou univerzity ve Virginii je Ovid.lib.virginia.edu přesně tou stránkou, díky které je dohledatelný konkrétní příběh i různé varianty jeho novověkého vyobrazení, které jsou řazené v pořadí podle číslování knih, v nichž se výjev nachází. Design této stránky může působit lehce chaoticky a je snadné se v něm ztratit. Přesto jsou možnosti vyhledávání skutečně výborné. Lze se orientovat podle autorů nebo data vydání. Stránka nabízí také různojazyčné překlady.

Takový projekt je aktuálně možné využít i v Česku. Doménu Ovidiovy-promeny.cz vytvořila Knihovna Akademie věd ČR k výročí úmrtí Ovidia a informovali jsme vás o ní již dříve. Je možné zde procházet jednotlivá zobrazení nebo vyhledávat podle klíčových slov či autorů, podobně jako u výše zmíněných databází. Výhodou této stránky je navíc vyhledávání dle konkrétního typu proměny.

Pokud výše zmíněné stránky neuspokojily potřeby vašeho badatelského záměru, nabízí se další možnost pro dohledání grafických tisků, která může být ale náročná a zdlouhavá. Tato cesta vede přes online databáze jednotlivých muzejních institucí. Větší muzea nabízí dnes skvěle zpracované digitalizace sbírek. Jde například o Britishmuseum.org nebo také Metmuseum.org. V případě hledání konkrétního díla či konkrétního autora je vhodné orientovat se na sbírky lokálních muzeí.