Ohlédnutí za Tintorettem

tINTORETTOvO VÝROČÍ OSLAVENÉ DVĚMA VELKÝMI VÝSTAVAMI

Jak již jistě víte, přelom let 2018/19 se nesl v duchu významného výročí pro italského renesančního malíře Jacopa Robustiho, více známého jako Tintoretto. Je tomu již 500 let, která nás dělí od jeho narození. K této příležitosti proběhla v Palazzo Ducale v Benátkách velká retrospektivní výstava (7. 9. 2018 – 6. 1. 2019), jež byla zajímavá v několika ohledech. Výstava obdobného rozsahu proběhla naposledy před více než osmdesáti lety v Ca’ Pesaro v Benátkách. A ač by se mohlo zdát zbytečné  pořádat výstavu v Tintorettově rodném městě, kde jsou jeho obrazů desítky, nebylo tomu tak.  Objevila se zde i ne příliš známá díla, např. zápůjčka z londýnské  National gallery  Zrození Mléčné dráhy (1570).

Zrození Mléčné dráhy (1570)

Výstava se zaměřila také na to, jak ukázat v Tintorettově díle provázanost s tvorbou Michelangela. Snažila se představit různé paralely mezi díly těchto velikánů italské novověké malby. Podrobnější zkoumání bylo umožněno také díky tomu, že před výstavou bylo zrestaurováno osmnáct obrazů, z nichž některé prošly restaurováním (a to ne úplně kvalitním) naposledy v 50. letech. Restaurování bylo sponzorováno americkou organizací Save Venice.  A tím se dostáváme ke konci. Výstava totiž nyní putuje do Washingtonu, kde bude prezentována v National Gallery of Art od 24. 3. do 7. 7. 2019. Tak pokud jste ji nestihli v Benátkách a budete mít cestu kolem, neváhejte!

Zdroje: https://www.apollo-magazine.com/triumph-tintoretto-500/  https://www.nga.gov/exhibitions/2019/tintoretto-the-artist-of-venice-at-500.html

Zdroje obrázků: https://www.wga.hu/index1.html https://www.apollo-magazine.com/triumph-tintoretto-500/