Aukce | Caravaggio z Toulouse

Za pár týdnů bude v Halle aux Grains v Toulouse dražen obraz Judita a Holofernes od Caravaggia

Obraz byl objeven v roce 2014 při úklidu na půdě jednoho domu v Toulouse. Na veřejnost se informace o nálezu dostala až o dva roky později díky francouzskému bloggerovi Didieru Ryknerovi, který si povšiml, že obraz byl ve vší tichosti zařazen na vládní seznam národních památek. Dílo mezitím zkoumali francouzští experti a v roce 2016 bylo vystaveno v Miláně.

Kromě spíše ojedinělých skeptických hlasů se dnes přední znalci Caravaggiova díla vesměs shodují, že nově objevený obraz je druhou verzí Caravaggiova plátna, namalovaného v Římě kolem roku 1600 (Řím, Galleria Nazionale d’Arte Antica). Odborníci připomínají, že druhou verzi díla Caravaggio namaloval v Neapoli kolem roku 1607, kam se uchýlil po svém útěku z Říma v předchozím roce. Ztracený obraz byl dosud znám pouze z dobové kopie franko-flámského malíře Louise Finsona (Neapol, sbírka Intesa Sanpaolo bank), obchodníka s uměním a Caravaggiova obdivovatele, který vlastnil i originální obraz. V Antverpách na konci 17. století se také stopy po neapolské Juditě a Holofernovi na více než tři staletí ztrácejí.

Detailní vhled do práce expertů a znalců starých mistrů nabízí aktuálně v souvislosti s aukcí nově spuštěný web. Na něm si můžete přečíst znalecké posudky kurátorů sbírek starého umění z pařížského Louvre, newyorského Metropolitan Museum of Art či neapolského Museo di Capodimonte, závěry vědce zabývajícího se technologickými analýzami uměleckých děl či vyjádření restaurátorky starého umění v Louvre. K dispozici zde jsou i krátká videa, ve kterých znalci Cavaggiova díla stručně shrnují své hlavní argumenty a závěry o znovuobjeveném díle.

Zdroj snímků: thetoulousecaravaggio.com