Výstava | William Blake v Tate Britain

Souhrnnou výstavu děl jednoho z nejikoničtějších britských umělců, Williama Blakea, můžete až do 2. února zhlédnout v londýnské Tate Britain. Blake je obvykle prezentován jako excentrický génius vymezující se vůči soudobé společnosti skrze svůj vizionářský mysticismus a sofistikovaný náboženský symbolismus. Aktuální výstava se oproti tomu soustředí především na determinovanost Blakeovy tvorby specifickými socioekonomickými a politickými podmínkami a detailně představuje pozadí jednotlivých zakázek, včetně postav jejich objednavatelů.

William Blake, ‘Newton’ 1795–c.1805

William Blake, Newton, 1795–1805

Výstava je komponována chronologicky v pěti na sebe navazujících prostorách. Její jádro tvoří Blakeovy tisky, rytiny a akvarely doplněné kresbami a několika malbami. Celkový počet vystavených děl přesahuje tři sta – jedná se tedy o největší výstavu Williama Blakea za posledních dvacet let. Expozice nabízí unikátní příležitost prohlédnout si jak Blakeovy ilustrace soudobých populárních textů s náboženskou tematikou (The Divine Comedy, Pilgrim’s Progress, Jerusalem), tak i vlastní literární tvorby (například proslulé sbírky Songs of Innocence and of Experience 1789–1794). Část výstavy je potom věnována rekonstrukci Blakeovy neúspěšné první a poslední veřejné výstavy z roku 1809.

Zaměření na komerční a politický kontext Blakeovy tvorby je sice alternativním, ale zároveň poněkud reduktivním přístupem. Reflexe nad vlastním obsahem uměleckých děl většinou zcela chybí – nejméně popsané obrazy tak paradoxně někomu můžou připadat jako nejvýmluvnější. Někteří recenzenti pociťovali také rozpor mezi malým formátem tisků a gigantickými prostorami, ve kterých jsou tisky ve velkém množství instalovány. Expozice je totiž přizpůsobena očekávaným davům diváků a neumožňuje tak intimnější prohlížení jednotlivých prací.

William Blake, The Ancient Days, 1794

Výstava je poměrně rozsáhlá a díky velkému počtu návštěvníků časově náročná – lístek si proto kupujte minimálně dvě hodiny před skončením otevírací doby, abyste si celou expozici stihli v klidu prohlédnout. Přesto se navíc ještě obrňte pevnými nervy a značnou dávkou trpělivosti. Originalita prezentované tvorby totiž za překonání drobného fyzického nepohodlí rozhodně stojí.

Malé doporučení na závěr: pokud vám ještě nebylo 25 let, můžete se zdarma přihlásit do Tate Collective a získat tak možnost zakoupit si vstupenku přes internet za zvýhodněnou cenu 5£.

 

Zdroj