Blog | Rembrandt’s Circle

Projekt Rembrandt’s Circle: A Network of Artists in The Bader Collection umožňuje sledovat síť vztahů mezi nizozemským malířem Rembrandtem van Rijn a dalšími umělci ze sbírky Alfreda Badera, která se nachází v Agnes Etherington Art Centre v Kanadě.

Projekt sleduje umělecký okruh malíře Rembrandta van Rijn a zkoumá jeho propojení s více než 40 dalšími umělci. Pomocí interaktivních diagramů představuje Rembrandtovy přímé příbuzné, přátele, konkurenty nebo asistenty a žáky jeho dílny. Okruh je pak dále rozšířen o Rembrandtovy předchůdce, následovníky a další umělce inspirované Rembrandtovým dílem.

Všechny zmíněné kategorie jsou barevně oddělené a lze podle nich umělce filtrovat. V centru diagramu je sám Rembrandt, kruh je pak rozčleněn do tří kategorií. První znázorňuje umělce, kteří byli v přímé interakci s Rembrandtem, jeho přátele nebo žáky, a jsou tedy nejblíže středu. V prostředním kruhu můžeme najít umělce, jejichž osobní setkání s Rembrandtem zůstává stále předmětem debat a diskusí. Poslední okruh pak náleží všem umělcům, kteří nikdy nepřišli do styku se samotným holandským mistrem, ale inspirovali se jeho tvorbou.

Rembrandtův okruh umělců je dále rozdělen podle dvou významných měst Rembrandtova života. Konkrétně se jedná o město Leiden, kde Rembrandt vyrůstal a řadu let působil, získával zde své první zakázky a vyučoval své žáky. Kolem roku 1631 se Rembrandt přesunul do Amsterdamu. Zde si otevřel vlastní dílnu a stal se jedním z nejoblíbenějších umělců 17. století. Okruh samozřejmě zahrnuje i osobnosti, které nemají spojitost s žádným z těchto měst.

Baderova sbírka je součástí uměleckého centra Agnes v kanadské Queen’s University. Jejímu zakladateli, Alfredu Baderovi (1924–2018), se v ní podařilo shromáždit kolem 500 obrazů, soch a skic z období od 14. do poloviny 19. století. Sbírka je významná především svou kolekcí maleb Rembrandta van Rijn a jeho následovníků, jak ostatně dokazuje i tento projekt.

Rembrandt’s circle umožňuje prohlížet si umělce pomocí síťové vizualizace nebo ve formě klasického seznamu. Profily umělců pak obsahují krátkou biografii a ukázku jejich děl. Po rozkliknutí jednotlivých maleb se zobrazí vizuální komparace s dílem z Rembrandtovy tvorby.

Zdroj:  Rembrandt’s Circle: A Network of Artists in The Bader Collection