Tip | This Is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist

7. dubna na Netflixu odstartuje čtyřdílná dokumentární série zabývající se jednou z největších krádeží umění na konci 20. století.

V roce 1990 došlo ke krádeži třinácti významných děl  z muzea Isabelly Stewart Gardner v Bostonu. Dva muži přestrojení za policisty vtrhli dovnitř a odcizili tři Rembrandty, Vermeera, několik Degasových kreseb a dalších uměleckých děl. Hodnota ztráty byla vyčíslena na více než  500 miliónů dolarů. Prázdné rámy dodnes visící v Holandském sále jsou připomínkou toho, že  stále čekají na návrat svých dřívějších obyvatel.

Jedním z nejhodnotnějších ukradených děl je obraz holandského umělce Rembrandta van Rijn Bouře  na moři Galilejském. Výběr zlodějů je ale překvapující, neboť ve sbírce muzea se nacházejí i daleko hodnotnější díla. Ani po více než 30 letech nebyly obrazy  vypátrány. Muzeum vypsalo odměnu 10 miliónů dolarů (skoro 220 miliónů českých korun) za informace vedoucí k jejich nalezení.

Dokument z produkce Netflix popisuje celou záležitost, zaměřuje se na možné viníky a objednavatele krádeže.  Premiéru má 7. dubna.

Soubor:Rembrandt Christ in the Storm on the Lake of Galilee.jpg – Wikipedie

Rembrandt van Rijn, Bouře na moři Galilejském, 1633

Zdroje:

https://www.thehollywoodnews.com/2021/03/12/a-look-at-upcoming-netflix-docu-series-this-is-a-robbery-the-worlds-biggest-art-heist-coming-in-april/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=a-look-at-upcoming-netflix-docu-series-this-is-a-robbery-the-worlds-biggest-art-heist-coming-in-april

https://www.slashfilm.com/this-is-a-robbery-the-worlds-biggest-art-heist-trailer/

https://en.wikipedia.org/wiki/Isabella_Stewart_Gardner_Museum_theft