Zajímavost | Obrazy se po 80 letech navracejí do Polska

Do vlastnictví polského státu se téměř po sto letech navracejí díla ztracená během druhé světové války.

Jedná se o dílo Jacka Malczewského, jednoho z předních polských malířů tvořících na přelomu 19. a 20. století. Jeho obraz s názvem Hodina hry na piáno (1877) byl odcizen z Národního muzea ve Varšavě po pádu Varšavského povstání v roce 1944. Scéna zobrazuje sestry autora, Bronku a Helenu, při hře na piáno.

Obraz byl pokládán za ztracený, dokud se neobjevil loni na podzim v aukci londýnského domu Roseberry’s s odhadovanou částkou 6 000–8 000 liber. Tam byl poznán odborníky a stažen z prodeje. Následně bylo určeno jeho autorství i provenience. Na jeho zadní straně se dokonce nachází značka Národního muzea „MN“ a podpis autora.

Obraz už jednou prošel aukcí bez povšimnutí, a to v roce 1997 v Christie’s v New Yorku, kdy byl prodán za 19 000 dolarů. Jedná se o jedno z 63 000 uměleckých děl odcizených z území Polska během druhé světové války, které se navrátilo do svého původního umístění.

Další odhalené dílo je Oplakávání Krista (1538) připisované Lucasi Cranachovi St. a jeho dílně. 

The Lamentation of Christ (around 1538) by the School of Lucas Cranach the Elder

Obraz se nachází ve sbírkách National Museum of Stockholm, které jej získalo koupí na aukci v Mariefred v roce 1970.  Malba byla na seznamu děl muzea ve Vratislavi vypracovaném v listopadu 1945. Díla měla být evakuována ze Schlesische Museum der Bildenden Künste (dnešní Národní muzeum ve Vratislavi) a přenesena do skladovacího zařízení v polském Kamenzu. Koncem února roku 1946 zmizelo mnoho děl, včetně malby, která nakonec skončila v aukci v Mariefred. Tam byla nabízena jako majetek Sigfrida Häggberga, manažera telekomunikační společnosti L M Ericsson. Podle rodiny Häggbergů se obraz dostal původně do jejich vlastnictví jako majetek neznámé osoby k uschování.

Po tom, co dokumentace z muzea prokázala, že dílo bylo odcizeno z Národního muzea ve Vratislavi, bylo rozhodnuto o jeho navrácení. Susanna Pettersson, generální ředitelka Stockholmského muzea,  přistupuje k celé problematice velmi věcně a prohlašuje, že je nezbytné provést pečlivý výzkum provenience všech děl ve velkých sbírkách různých zemí a popřípadě otevřít otázky týkající se následných restitucí.

 

Zdroje:

https://www.thefirstnews.com/article/malczewskis-the-piano-lesson-looted-during-wwii-finally-returns-to-warsaw-13406

https://www.lootedart.com/news.php?r=UB7A4H640221

https://www.theartnewspaper.com/news/nationalmuseum-in-stockholm-to-return-stolen-16th-century-painting-to-poland?fbclid=IwAR2uRDHLmxhOAwyPGBJ0pGxajQvy3lWtO5L4dS6D1PX_SDogH3Kl_gh3rrk